Τί είναι τα Σχέδια Ανάπτυξης Ικανοτήτων στον Τομέα της Τριτοβάμιας Εκπαίδευσης και ποιοι οι στόχοι τους;
Τα σχέδια ανάπτυξης ικανοτήτων στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης είναι διακρατικά σχέδια συνεργασίας, τα οποία βασίζονται σε πολυμερείς συμπράξεις, κατά κύριο λόγο μεταξύ ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από Xώρες του Προγράμματος και επιλέξιμες Χώρες-Εταίρους. Μπορούν, επίσης, να περιλαμβάνουν μη ακαδημαϊκούς εταίρους, με στόχο την ενίσχυση των δεσμών με την κοινωνία και τις επιχειρήσεις, καθώς και του συστημικού αντίκτυπου των σχεδίων.
Σύμφωνα με το πεδίο εφαρμογής και τους στόχους της δράσης, οι συμμετέχοντες οργανισμοί από επιλέξιμες Χώρες- Εταίρους προορίζονται να είναι ο στόχος των σχεδίων ανάπτυξης ικανοτήτων. Οι δραστηριότητες και τα αποτελέσματα που περιγράφονται στην πρόταση πρέπει να αποβλέπουν στο όφελος των επιλέξιμων Χωρών-Εταίρων και των οικείων ιδρυμάτων και συστημάτων ανώτατης εκπαίδευσης, στηρίζοντας τον εκσυγχρονισμό, τη διεθνοποίηση και την προσβασιμότητά της ανώτατης εκπαίδευσης στις χώρες αυτές. Οι βασικοί επιμέρους στόχοι των σχεδίων σε ό,τι αφορά τις Χώρες-Εταίρους είναι οι εξής:
- η αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα ιδρύματα και τα συστήματα ανώτατης εκπαίδευσης, ως προς την ποιότητα, τη συνάφεια, την ισότιμη πρόσβαση, τον προγραμματισμό, την εφαρμογή, τη διαχείριση, τη διακυβέρνηση, κ.ά.
- η αύξηση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών αυτών και με την ΕΕ
- η προαγωγή της εθελούσιας σύγκλισης με τις εξελίξεις που σημειώνονται στην ΕΕ στην ανώτατη εκπαίδευση
- η προώθηση των διαπροσωπικών επαφών, της διαπολιτισμικής συνείδησης και κατανόησης
Οι στόχοι αυτοί υλοποιούνται στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων δύο βασικών ανακοινώσεων, που φέρουν τους τίτλους «Νέα Ευρωπαϊκή Συναίνεση για την Ανάπτυξη» και «Ευρωπαϊκή τριτοβάθμια εκπαίδευση στον κόσμο» καθώς και της εξωτερικής πολιτικής που ορίζεται σταακόλουθα τέσσερα χρηματοδοτικά μέσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
- Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Γειτονίας
- Μηχανισμός Αναπτυξιακής Συνεργασίας
- Μηχανισμός Προενταξιακής Βοήθειας
- Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης
Οι εν λόγω στόχοι επιδιώκονται στις επιλέξιμες Χώρες Εταίρους μέσω δράσεων οι οποίες:
- βελτιώνουν την ποιότητα της ανώτατης εκπαίδευσης και ενισχύουν τη συνάφειά της με την αγορά εργασίας
- βελτιώνουν το επίπεδο ικανοτήτων και δεξιοτήτων στα ΑΕΙ μέσω νέων και καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων
- ενισχύουν τις ικανότητες διαχείρισης, διακυβέρνησης και καινοτομίας καθώς και τη διεθνοποίηση των ΑΕΙ
- αυξάνουν τις ικανότητες των εθνικών αρχών για εκσυγχρονισμό των οικείων συστημάτων ανώτατης εκπαίδευσης
- προωθούν την περιφερειακή ολοκλήρωση και συνεργασία μεταξύ διαφόρων περιοχών του κόσμου, μέσω κοινών πρωτοβουλιών, ανταλλαγής καλών πρακτικών και συνεργασίας
Ποιοί είναι οι επιλέξιμοι συμμετέχοντες οργανισμοί και ποιοί μπορούν να υποβάλουν αίτηση;
Συμμετέχων οργανισμός μπορεί να είναι:
Α. Κάθε δημόσιος ή ιδιωτικός οργανισμός (με τις συνδεόμενες οντότητές του, αν υπάρχουν), ο οποίος προσφέρει ολοκληρωμένα προγράμματα που οδηγούν σε πτυχία ανώτατης εκπαίδευσης και αναγνωρισμένους τίτλους προσόντων ανώτατου εκπαιδευτικού επιπέδου ή
Β. Οποιοσδήποτε δημόσιος ή ιδιωτικός οργανισμός (με τις συνδεόμενες οντότητές του, αν υπάρχουν), που δραστηριοποιείται στην αγορά εργασίας ή στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας.
Οι συμμετέχοντες οργανισμοί πρέπει να είναι εγκατεστημένοι είτε σε Χώρα του Προγράμματος είτε σε επιλέξιμη Χώρα-Εταίρο. Επιλέξιμες Χώρες-Εταίροι είναι οι χώρες που ανήκουν στις Περιφέρειες 1-4 και 6-11 (βλέπε ενότητα «Επιλέξιμες Χώρες» στο μέρος Α του Οδηγού του Προγράμματος). Για τους συμμετέχοντες οργανισμούς από Χώρες του Προγράμματος, είναι απαραίτητη η κατοχή έγκυρου Χάρτη Erasmus για την Ανώτατη Εκπαίδευση, ενώ για τους συμμετέχοντες από Χώρες-Εταίρους η κατοχή χάρτη Erasmus δεν είναι απαραίτητη.
Αίτηση για επιχορήγηση μπορεί να υποβάλουν οι ακόλουθοι:
Α. Ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Β. Ένωση ή οργανισμός ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Γ. Μόνο για τα διαρθωτικά σχέδια: οργανισμός πρυτάνεων, καθηγητών ή φοιτητών, νομικά αναγνωρισμένος,
Σημειώσεις:
1.Τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα από επιλέξιμες Χώρες-Εταίρους ενθαρρύνονται να ενεργούν ως αιτούντες, νοουμένου ότι διαθέτουν την απαιτούμενη χρηματοδοτική και επιχειρησιακή ικανότητα.
2. Οργανισμοί από τη Λιβύη, τη Συρία και τη Ρωσική Ομοσπονδία δεν μπορούν να λειτουργούν ως αιτούντες οργανισμοί.
Οι ενδιαφερόμενοι οργανισμοί πρέπει να υποβάλουν αίτηση ως μέλη κοινοπραξίας.
Για σχέδια που απευθύνονται σε μία Χώρα-Εταίρο (εθνικά σχέδια), είναι υποχρεωτική η συμμετοχή μίας επιλέξιμης Χώρας-Εταίρου και τουλάχιστον δύο Χωρών του Προγράμματος. Στα εν λόγω σχέδια πρέπει να συμμετέχουν, ως πλήρεις εταίροι, ένας ελάχιστος αριθμός ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ως ακολούθως:
- τουλάχιστον ένα ΑΕΙ από τουλάχιστον δύο εκ των Χωρών του Προγράμματος που συμμετέχουν στο σχέδιο
- τουλάχιστον τρία ΑΕΙ από τη συμμετέχουσα Χώρα-Εταίρο
- ίσος αριθμός ΑΕΙ από τις Χώρες-Εταίρους και τιςΧώρες του Προγράμματος
Σημείωση: στις Χώρες-Εταίρους όπου ο αριθμός των ΑΕΙ είναι μικρότερος από πέντε σε όλη τη χώρα ή σε περιπτώσεις όπου μόνο ένα ίδρυμα αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% του συνόλου των φοιτητών της χώρας, οι αιτήσεις που περιλαμβάνουν ένα μόνο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, για τις εν λόγω χώρες, θα γίνονται δεκτές
Για σχέδια που αφορούν περισσότερες από μια Χώρες-Εταίρους, πρέπει να συμμετέχουν τουλάχιστον δύο επιλέξιμες Χώρες-Εταίροι και τουλάχιστον δύο Χώρες του Προγράμματος. Στα εν λόγω σχέδια πρέπει να συμμετέχουν, ως πλήρεις εταίροι, ένας ελάχιστος αριθμός ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ως ακολούθως:
- τουλάχιστον ένα ΑΕΙ από τουλάχιστον δύο εκ των συμμετεχουσών Χωρών ρών του Προγράμματος
- τουλάχιστον δύο ΑΕΙ από τη συμμετέχουσα Χώρα-Εταίρο
- ίσος αριθμός ΑΕΙ από τις Χώρες Εταίρους και τις Χώρες του Προγράμματος
Σημείωση: στις Χώρες-Εταίρους όπου ο αριθμός των ΑΕΙ είναι μικρότερος από πέντε σε όλη τη χώρα ή σε περιπτώσεις όπου μόνο ένα ίδρυμα αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% του συνόλου των φοιτητών της χώρας, οι αιτήσεις που περιλαμβάνουν ένα μόνο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, για τις εν λόγω χώρες, θα γίνονται δεκτές, νοουμένου ότι τα σχέδια περιλαμβάνουν ίσο αριθμό συμμετεχόντων ιδρυμάτων από τις Χώρες-Εταίρους και από τις Χώρες του Προγράμματος
Σε σχέδια στα οποία συμμετέχουν εταίροι από την Περιφέρεια 8 (Λατινική Αμερική), πρέπει να συμμετέχουν τουλάχιστον δύο Χώρες-Εταίροι από την Περιφέρεια και σε σχέδια στα οποία συμμετέχουν εταίροι από τη Ρωσική Ομοσπονδία (Περιφέρεια 4), πρέπει να συμμετέχει τουλάχιστον μια άλλη Χώρα-Εταίρος, από διαφορετική Περιφέρεια. Κάθε διαρθρωτικό σχέδιο πρέπει, επίσης, να περιλαμβάνει, ως πλήρη εταίρο, το υπουργείο που είναι υπεύθυνο για την ανώτατη εκπαίδευση στη Χώρα-Εταίρο στην οποία στοχεύει το σχέδιο.