banner

Διαδικτυακές Εκπαιδεύσεις & Ανοικτές Συζητήσεις | 16 Οκτωβρίου 2020

Πέντε διαδικτυακές εκπαιδεύσεις και ανοικτές συζητήσεις από δικαιούχους του Προγράμματος καθώς και φορείς χάραξης πολιτικής πρόκειται να λάβουν χώρα, καλύπτοντας διάφορες θεματικές και απευθυνόμενες σε διάφορες ομάδες στόχους. Εάν ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε κάποια από τις εκπαιδεύσεις ή συζητήσεις, τότε θα πρέπει να συμπληρώσετε τη σχετική φόρμα συμμετοχής για να λάβετε πληροφορίες και το σύνδεσμο συμμετοχής.

 

Διευκρινίζεται ότι όλες οι διαδικτυακές εκπαιδεύσεις | συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν μέσω του εργαλείου webex ενώ η συζήτηση Erasmus+: Youth, Time to Move Forward θα μεταδοθεί σε πλατφόρμα της BlackLemon TV. 

Η συμμετοχή στις εκπαιδεύσεις | συζητήσεις είναι εντελώς δωρεάν.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στις εκπαιδεύσεις μέχρι και τις 13 Οκτωβρίου 2020 στις 12:00 το μεσημέρι
Σε ό, τι αφορά τις εκπαιδεύσεις  θα αποσταλούν πιστοποιητικά συμμετοχής σε όσους το επιθυμούν.

 

 

Πρόγραμμα Εκπαιδεύσεων/Συζητήσεων:

11:00 – 13:00

Τίτλος Συζήτησης:

Κινητικότητα στη μετά Covid εποχή: Προκλήσεις και Προοπτικές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Περίληψη Συζήτησης:

Η πανδημία αναμφισβήτητα έχει επηρεάσει την κινητικότητα φοιτητών και προσωπικού στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η ανοικτή συζήτηση έχει στόχο να αναδείξει  σε ποιο βαθμό, φοιτητές και προσωπικό, έχουν διαφοροποιήσει τα μελλοντικά σχέδια τους για μετακίνηση,  πόσο πρόθυμοι είναι έναντι της εναλλακτικής που προσφέρει η διαδικτυακή μάθηση, καθώς επίσης και πώς τα πανεπιστήμια έχουν ανταποκριθεί/ανταποκρίνονται στην πανδημία Covid 19. Τέλος, ποιες οι προοπτικές για την κινητικότητα στην Tριτοβάθμια Εκπαίδευση όταν τα ιδρύματα επαναλειτουργήσουν πλήρως και πως θα μοιάζουν οι μελλοντικές κινητικότητες; 


Διάρκεια Συζήτησης: 2 ώρες


Επίτιμος Καλεσμένος: Kωστής Γιαννίδης, Πρόεδρος ΕSN Brussels. Συντονίζει ο Γιώργος Κουτούμπας Πρόεδρος του ESN Cyprus.


Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα:
Ο Κωστής Γιαννίδης είναι ένας 27χρονος ενεργός πολίτης, γεννημένος στην Κρήτη. Επί του παρόντος, ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό του στην Επιστημονική Μελέτη της Θρησκείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ο Κωστής ανακάλυψε τον κόσμο του Erasmus το 2013, όταν ανέλαβε την πρώτη του εμπειρία ανταλλαγής στο Πανεπιστήμιο Durham του Ηνωμένου Βασιλείου. Πριν ενταχθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο, διετέλεσε Πρόεδρος του Εθνικού τμήματος του Δικτύου Φοιτητών Erasmus στην Ελλάδα για δύο χρόνια. Επιπλέον, εργάστηκε στον Εκτελεστικό Οργανισμό Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού (EACEA) της ΓΔ EAC (Ευρωπαϊκή Επιτροπή). Είναι τώρα Πρόεδρος του Erasmus Student Network AISBL, όπου είναι υπεύθυνος για την υποστήριξη της βελτίωσης της κινητικότητας των φοιτητών σε όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής. Ο Κωστής είναι παθιασμένος με το ταξίδι και τη συνάντηση με ανθρώπους από διαφορετικά πολιτιστικά περιβάλλοντα.


15:00 – 17:00

Τίτλος Εκπαίδευσης:

Επαυξημένη Ανάγνωση: Βασικές Αρχές και Παραδείγματα μέσα από το Πρόγραμμα Living Book 

Περίληψη Εκπαίδευσης:
Το σεμινάριο θα επικεντρωθεί στο πρόγραμμα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών που αναπτύχθηκε στα πλαίσια του έργου Living Book. Tο Living Book αφορά την ανάγνωση μέσω της επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) και άλλων αναδυόμενων τεχνολογιών, συνδυάζοντας παραδοσιακό κείμενο και ψηφιακή δημιουργικότητα, για να προωθήσει την αγάπη για διάβασμα σε παιδιά ηλικίας 9-15 χρονών. 

 

Στα πλαίσια του σεμιναρίου θα παρουσιαστούν τα ακόλουθα:  

 • Επαυξημένη Ανάγνωση: H φιλοσοφία πίσω από το Living Book 
 • Πλατφόρμα του προγράμματος επιμόρφωσης και Living Library 
 • Αναθεωρημένο TPACK: Tο συστημικό μοντέλο επιμόρφωσης που εφαρμόστηκε στα πλαίσια του προγράμματος Living Book
 • Από τη θεωρία στην πράξη: Εφαρμογή του προγράμματος επιμόρφωσης Living Book στο Δημοτικό Σχολείο Μακεδονίτισσας Γ΄- Στυλιανού

 

Διάρκεια Εκπαίδευσης: 2 ώρες

 

Εκπαιδευτές:

 • Μαρία Μελετίου-Μαυροθέρη, Καθηγήτρια Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου 
 • Κωνσταντίνα Χαραλάμπους, Επίκουρη Καθηγήτρια Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου 
 • Κατερίνα Σκουφάρη, Εκπαιδευτικός Δημοτικού Σχολείου Μακεδονίτισσας Γ΄- Στυλιανού Λένα 
 • Γιόλα Παλάτου, Εκπαιδευτικός Δημοτικού Σχολείου Μακεδονίτισσας Γ΄- Στυλιανού Λένα 

 

Σύντομα Βιογραφικά Σημειώματα:

 • Η Μαρία Μελετίου είναι Καθηγήτρια της Διδακτικής των Μαθηματικών στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (PhD, University of Texas at Austin, 2000). και διευθύνει το Ερευνητικό Εργαστήριο ICT-Enhanced Education Laboratory  Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις εφαρμογές των σύγχρονων ΤΠΕ στην Εκπαίδευση STEM/STEAM. Η έρευνά της έχει τύχει σημαντικής χρηματοδότησης από οργανισμούς στην Κύπρο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.
 • Η Κωνσταντίνα Χαραλάμπους είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στη Διδακτική της Γλώσσας & Γραμματισμό στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (PhD, King's College, 2009). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στη γλωσσική εκπαίδευση σε σχέση με μακρο- πολιτισμικές και κοινωνικοπολιτικές ιδεολογίες.  Η δουλειά της δημοσιεύεται σε πολλά διεθνή περιοδικά, επιμελημένους τόμους, και σε μονογραφία στο CUP (2016).
 • Η Κατερίνα Σκουφάρη είναι 30 χρόνια εκπαιδευτικός στη δημοτική εκπαίδευση με μεταπτυχιακό στις θεατρικές σπουδές (Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου) με έρευνα στην προώθηση φιλαναγνωσίας.
 • Η Γιόλα Παλάτου είναι 26 χρόνια εκπαιδευτικός στη δημοτική εκπαίδευση. Λειτουργεί ως πυρήνας στην εφαρμογή των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία και εμπλέκεται ενεργά στα ευρωπαϊκά προγράμματα (ΚΑ1,ΚΑ2)

17:00 – 18:00

Τίτλος Εκπαίδευσης:

ΙDEA

Περίληψη Εκπαίδευσης:
Στα πλαίσια του Ευρωπαικού έργου “IDEA: Innovative Direction in Energy Advising”, οι συμμετέχοντες στην εκπαίδευση θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την  "Ενεργειακή Φτώχεια" και τρόπους καταπολέμησής της, καθώς και τρόπους μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας στα νοικοκυριά. Θα παρουσιαστούν και θα επεξηγηθούν τα διάφορα σχετικά εργαλεία που έχει υλοποιήσει το Πανεπιστήμιο Κύπρου στα πλαίσια του έργου αυτού.

 

Διάρκεια Εκπαίδευσης: 1 ώρα

 

Εκπαιδευτές: Χρίστος Μεττούρης, Αλέξανδρος Γιερατζιώτης, Ευαγγελία Βανέζη

 

Σύντομα Βιογραφικά Σημειώματα:

 • Χρίστος Μεττούρης: Απόφοιτος του Πολυτεχνικού Τμήματος Μηχανικών Υπολογιστών & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο ίδιο τμήμα και διδακτορικού τίτλου από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Σήμερα είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος του εργαστηρίου Μηχανικών Λογισμικού και Τεχνολογιών Διαδικτύου (SEIT) του Τμήματος Πληροφορικής. 
 • Αλέξανδρος Γιερατζιώτης: Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο εργαστήριο SEIT, Τμήμα Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έλαβε το διδακτορικό του από τη Σχολή Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο Nelson Mandela (NMMU), το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από το NMMU, τη Συνεργασία Γνώσης για τις ΤΠΕ Νότια Αφρικής - Φιλανδίας (SAFIPA) και τη Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών / DeutscherAkademischerAustauschdienstDienst (DAAD / NRF).
 • Ευαγγελία Βανέζη: Ερευνήτρια στο Εργαστήριο Μηχανικών Λογισμικού και Τεχνολογιών Διαδικτύου (SEIT) στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ως μέλος του εργαστηρίου συμμετέχει σε πολλά έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Είναι κάτοχος πτυχίου (B.Sc.) στην Επιστήμη των Υπολογιστών και μεταπτυχιακού (M.Sc.) στο Internet Computing, από το ίδιο Τμήμα. Αυτή τη στιγμή είναι διδακτορική φοιτήτρια.

17:00 -18:00

A. Τίτλος Εκπαίδευσης:

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση: Από την θεωρία στην πράξη

Περίληψη Εκπαίδευσης:
Η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει την πρόσβαση στην εκπαίδευση και να παρέχει ευελιξία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, δίχως χωρικούς και χρονικούς περιορισμούς. Η εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση αποτελεί ένα πεδίο το οποίο έχει εξελιχτεί από την εκπαίδευση μέσω αλληλογραφίας σε μία διαδραστική εμπειρία μάθησης.  Στη σύντομη αυτή παρουσίαση θα γίνει μια κριτική ανασκόπηση των δυνατοτήτων και περιορισμών της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και θα παρουσιαστούν πρακτικές εφαρμογής στο κυπριακό συγκείμενο.

 

Διάρκεια Εκπαίδευσης: 40’ 

 

Εκπαιδευτής: Δρ Χαράλαμπος Βρασίδας, Εκτελεστικός Διευθυντής CARDET, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

 

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα: Ο Δρ. Χαράλαμπος Βρασίδας είναι Ιδρυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής του διεθνούς μη-κερδοσκοπικού ερευνητικού  οργανισμού CARDET . Είναι Καθηγητής Εκπαιδευτικής Καινοτομίας & Πολιτικής, και Αναπληρωτής Κοσμήτορας Διαδικτυακής Μάθησης στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Έχει σχεδιάσει, αναπτύξει και αξιολογήσει πέραν των 300 ερευνητικών και αναπτυξιακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε Ευρώπη, Ασία και Ηνωμένες Πολιτείες σε θέματα εκπαίδευσης, τεχνολογίας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.


Παρουσίαση της Δράσης eTwinning από τη λειτουργό της Εθνικής Υπηρεσίας Στήριξης κα. Νόνη Χατζηχάρου : 10’ 

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα:  Η Νόνη Χατζηχάρου έχει εργαστεί ως καθηγήτρια Μαθηματικών στη Μέση Εκπαίδευση και από το 2017 ανέλαβε καθήκοντα λειτουργού Εθνικής Υπηρεσίας Στήριξης eTwinning.

 

B. Τίτλος Εκπαίδευσης:

Παρουσίαση Έργου eTwinning – Corona eBooks

 

Περίληψη Εκπαίδευσης: Εικονογραφημένες ιστορίες για μαθητές Δημοτικής εκπαίδευσης

 

Διάρκεια Εκπαίδευσης: 10’

 

Εκπαιδευτής: Χριστόφορος Χριστοφόρου

 

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα:
Ο Χριστόφορος Χριστοφόρου σπούδασε Παιδαγωγικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην διαπολιτισμική εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο CIIM. Ασχολείται με κοινωνικές και περιβαλλοντικές δράσεις στον άξονα της ενεργούς πολιτότητας καθώς και με την ένταξη των μεταναστών προσφύγων και την περιβαλλοντική συνείδηση. Το παιδικό του βιβλίο που ξεχώρισε ήταν  «Η βάρκα που δεν βούλιαζε» (εκδόσεις) Πάργα, που διακρίθηκε με White Ravens 2018.


18:00 – 20:00

Τίτλος Συζήτησης:

Erasmus+: Youth, Time to Move Forward


Περίληψη Συζήτησης:
Περιγραφή: Διαδικτυακή εκπομπή/συζήτηση για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Erasmus+: Νεολαία. Τι κερδίσαμε από το Erasmus+: Νεολαία την περίοδο 2014-2020; Τί μάθαμε; Τί μας άρεσε; Τι δεν μας άρεσε; Τι κρατάμε και τί αφήνουμε; Πως προχωρούμε στο νέο πρόγραμμα για την περίοδο 2021-2027; Τι προσδοκίες έχουμε και πως θα τις εκπληρώσουμε; Όλες αυτές τις ερωτήσεις θα απαντήσουμε μαζί με ομάδα από δικαιούχους του προγράμματος σε μια δίωρη διαδραστική συζήτηση, με τη δική σας συμμετοχή, που θα μεταδίδεται ζωντανά διαδικτυακά.

 

Συμμετέχοντες: ΟΝΕΚ ως η Εθνική Υπηρεσία Erasmus+: Νεολαία, Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου, Youth Dynamics, Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών, NECI Cyprus, CARDET.
H εκπομπή θα μεταδίδεται ζωντανά από την ιστοσελίδα του φεστιβάλ, καθώς και από το facebook της Εθνικής Υπηρεσίας του Erasmus+: Νεολαία @erasmusplusyouthcy  


Διάρκεια Συζήτησης:
2 ώρες